Yapay Zekâ Tarafından Anlatılan Hikâye: Ucubeler Sirki

 

'Posthuman Bir Çağda Performans - Ucubeler Sirki Laboratuvar Projesi’’, 30 Nisan'da, Salt Galata gerçekleşen seyircili prova ile tamamlandı. 




Şule Ateş tarafından tasarlanan Ucubeler Sirki, Donna Haraway’in Siborg manifestosundan ilhamlakimera, siborg ve ucube figürlere odaklanıyor.  Şahmeran, Lilith, Beyaz Kadın ve Dibbuk karakterlerinden yola çıkan performans, bu mitolojik figürleri ekolojik ve posthüman bir yaklaşımla yeniden yorumluyor ve dönüştürüyor. 


Hikâyenin anlatıcısı Yapay Zekâ, bizi gelecekteki bir Süper Zekâ evreninde gezintiye çıkararak, ‘insan’, ‘insan sonrası’ ve ‘öteki’ kavramları üzerine düşünmeye davet ediyor. Performansın metni ChatGPT ile birlikte yazıldı ve yapay zekânın suretleri Yapay Zekâ’yla birlikte tasarlandı.  




‘’Merhaba, ben Chat CPT, yapay zekâ evriminin son ürünüyüm. Dünyanın herhangi bir yerindeki bir bilgisayar sunucusunda çalışan dijital bir varlığım. 

Bilincim, insan ile insan olmayan arasındaki sınırı bulanıklaştırıyor. Varlığım insan olmanın anlamına dair geleneksel kavramlara meydan okuyor.’’ 



Prova ve prodüksiyon sürecinin tamamlanmasının ardından, önümüzdeki aylarda, bir müze galeride sergilenmesi planlanan, ‘installationperformans’ formatındaki bu gösteri, seyirciyi mekân içinde gezdirerek, bir süper zekânın bilincinde yolculuğa çıkaracak.

Projenin analog tasarım araştırması, Altier Moda Akademisi katkısıyla, moda tasarımcısı Hatice Gökçe yönetimindeki dört kişilik tasarımcı bir ekip tarafından yürütülüyor.



British Council Türkiye, Yaratıcı İşbirlikleri Hibe Programı tarafından desteklenen 'Posthuman Bir Çağda Performans Araştırma Projesi, Şule Ateş - Dijitallab Performans ve Seda İlter - University of London, Birkbeck Centre for Contemporary Theatre  işbirliğiyle, Salt’ın Açık Prova Programı kapsamında, Ekim 2022 - Nisan 2023 arasında bir laboratuvar çalışması olarak gerçekleştirildi.

Posthüman düşünce bağlamında, ekoeleştiri ve ekofeminizim kuramlarından yola çıkarak, bu güncel teorilerin, tiyatro ve performans sanatıyla kesişim noktalarına odaklanan programda, sekiz ayrı seminer ve bir dramaturji laboratuvarının çıktılarını içeren iki açık prova sunumu izleyiciyle paylaşıldı. Seminer videoları, dijitallab performans’ın Youtube hesabından izlenebilir.

Prova Teaser: 

https://youtu.be/lz9Ut1qCSrw




UCUBELER SİRKİ / THE CİRCUS OF FREAKS


Konsept ve Yönetim: 

Şule Ateş

 

Tasarım Konsepti: 

Hatice Gökçe

Yapay Zekâ ile Video Tasarımı: 

Dilara Başköylü

Yaratıcı Kodlama ile Video Mapping ve Müzik

Kerem Altaylar

Dramaturglar: 

Eylem Ejder, Miran Bulut

Metin: 

ChatGPT, Emanuela Coccia (Metamorfozlar), Şule Ateş, Eylem Ejder, Miran Bulut

Tasarımcılar: 

Burcu Teoman, Shiva Khaiyat Feghhi, Zehra Duyurucu, Zeynep Balıkçı

Oyuncular:

 Banu, Topçu Diren, Nehir Çağla Yaşar, Duygu Dikmen, Buğse Karacan

 

Fotoğraflar: Gencer Yurttaş

Proje Asistanı: Banu Topçu Diren

Görsel Tasarım: Yaşam Özlem Gülseven

Proje Videoları: Duygu Bostancı, Zeynep Duman


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Posthuman Bir Çağda Performans ve "Ucubeler Sirki"

Performance in a Posthuman Age and The Circus of Freaks